Bericht

FFP2 mondmasker

FFP2 masker met CE certificaat

FFP2 mondmaskers: de enige manier om echt beschermd te zijn tegen aerosole deeltjes met het corona virus

Welke types van maskers zijn er, en hoe is de bescherming tegen het gevaar van infectie met het corona virus?


Momenteel worden verschillende soorten maskers gebruikt ter bescherming tegen het corona virus. Deze tabel geeft een samenvatting:


Type masker

EU medische certificatie

Bescherming tegen inademen deeltjes Bescherming tegen uitademen deeltjes Toelichtingen
FFP2 (zonder ventiel) Ja Ja Ja

FFP2 zijn het enige type masker dat bijna volledige bescherming biedt tegen het Corona virus voor zowel de gerbuiker als de mensen nabij. FFP2 is een in de Europese unie beschermde aanduiding en kan alleen op mondmaskers toegepast worden als deze een uitgebreide test procedure ondergaan hebben. door een door de EU gecertificeerde 'notified body'. Dergelijke maskers moeten over een officieel goedkeurings certificaat beschikken. De leverancier moet aan rigoreuse voorwaarden voldoen om doorlopend de kunnen voldoen aan de test criteria.


Testen wordt gedaan volgens de norm EN 149:2001+A1:2009 norm. Deze norm schrijft o.a. voor dat getest moet worden 'zoals gedragen'.  Omdat FFP2 masks een bijna perfecte passing hebben op het gelaat bieden deze betrouwbare bescherming tegen het in of uitademen van aerosole deeltjes. Een FF2 filtertert alle deeltjes groter dan 0.3 micron. Dit is 10 keer beter dan de goedkope chirurgische maskers.


Een goedgekeurd FFP2 masker is bedrukt met het registratienummer van de 'EU notified body' en de EN norm, evenals het CE logo. Ervan uitgaand dat het niet een frauduleus geproduceert en geimporteerd masker is, geeft dit zekerheid dat het makser legitiem is en aan de norm voldoet. Het huiswerk doen en het certificaat via de officiele EU website controleren is altijd een goed idee.

Chirurgisch Sommige Beperkt Beperkt

CE gecertificeerde chirurgische masker worden getest volgens EN 14683. Dit is een hele andere test dan de FFP2 test procedure. Voor chirurgische maskers wordt alleen de eigenshappen van het materiaal getest. Maar er wordt geen 'zoals gedragen' test gedaan. Het materiaal wordt getest of het deeltjes van 3.0 microns of groter stopt. Dat is 10 keer grotere deeltjes dan een FFP2 masker. 


Indien men oplet en kijkt hoe veel van deze maksers in de praktijk gedragen worden, dan wordt al snel duidelijk dat deze maar zeer beperkte bescherming bieden. Lucht stroomt van alle kanten in en uit het mondkapje. Alleen grote drupples die in een rechte lijn naar en van de neus/mond gaan worden gefilterd. Er is weinig bescherming tgen aerosole deeltjes die ook het corona virus kunnen bevatten.


Overigens worden veel van deze type maskers zonder CE markering verkocht als goedkope 'stofmaskers'. Deze hebben vaak 'niet voor medisch gebruik/niet EC goedgekeurd' op de verpakking. Het is maar zeer de vraag in hoeverre zulke maskers werkelijk een basisbescherming bieden zoals de gecertificeerde chirurgische maskers.


Samenvattend: een chirurgisch masker biedt veel minder bescherming dan een FFP2 masker (laat deeltjes door die 10 keer groter zijn; lucht ontsnapt aan alle kanten). 

Stoffen masker Nee Beperkt Beperkt

Stoffen maskers hoeven niet aan enige EU standaard te voldoen. Ze varieren dan ook enorm in kwaliteit en pasvorm. Een goedzittend stoffen masker biedt toch zeer redelijke bescherming zoals demonstreerd in een uitgebreide studie van de  University of Oxford, en bevestigd door diverse vervolgstudies. 

Wel is het belangrijk erop te letten dat het masker goed past (niet te groot of te klein; pasvorm) en er geen ruimte tussen masker en huid is. Helaas gebruiken teveel mensen een slecht passend masker dat dan teveel ruimte overlaat waardoor aerosole deeltjes in en uitgeademnd kunnen worden. Dit vormt een risco voor de grager en de mensen eromheen.

FFP2 of KN95 stofmasker met ventiel Nee Ja (stof) Nee

Maskers met een uitademingsventiel zouden verboden moeten worden tijdens de corona pandemie. Deze maskers zijn alleen bestemd om in een stoffice omgeving gebruikt te worden (bijv. in een houtzagerij). In zulke condities is de kwaliteit van de uitgeademde luch niet van belang.


Maar zodra dit soort masker tijdens de pandemie worden gebruikt van geeft dat aan dat een gebruiker egoïstisch is. De gebruiker heeft het voordeel van de bescherming die het masker biedt. Maar het schijnt ze niets te schelen dat hun uitgeademde lucht zonder enige filtratie uit het masker ontsnapt. 


De USA CDC (equivalent van het RIVvM) heeft een harde aanbeveling gedaan om tijdens de pandemie geen maskers met een ventiel te gebruiken.

Stoffen masker met ventiel Nee Beperkt Nee Hetzelfde als boven beschreven geldt hier ook. Daarbovenop zijn dit soort maksers vaak van bedroevende kwaliteit, komen uit China en worden heel goedkoop verkocht. Waarschijnlij beschermen ze noch de drager, noch mensen in de omgeving. 
KN95  Nee Ja (als legitiem) Ja (als legitiem)

KN95 is de Chinese standaard die gebruikt wordt voor het testen van mondmaskers en is gelijkwaardig aan FFP2. Vanwege het enorme tekort aan mondmaskers tijdens de eerst coronagolf heeft de EU een tijdelijke uitzondering gemaakt en mochten niet CE gecertificeerde maskers geimporteerd worden. Voorwaarden waren dat ze rechtstreeks van een door de Chinese overheid gecertificeerd bedrijf moesten komen en niet voor de wederverkoop beschikbaar waren.  Deze uitzondering verliep in juni 2020. Daarna mochten alleen gecertificeerde FFP maskers geimporteerd worden.


Echter, naar verluidt zijn er grote hoeveelheden van KN95 Europa binnen gebracht om aan consumenten aan te bieden. Veel KN95 maskers werden door gewetenloze tussenpersonen Europa binnen gebracht zonder dat deze aan enige norm voldeden. Het is eenvoudig om een CE stempel op een masker te plaatsen en het vervolgens aan te bieden zonder dat het aan enige norm voldoet.

Het gebruiken van een KN95 masker is een sprong in het diepe omdat op geen enkele manier duidelijk gemaakt kan worden of deze legitiem zijn en aan dezelfde rigoreuze normen voldoen als een gecertiificeerd FFP2 mondmasker. 

Veelgestelde vragen over mondmaskers tegen het Coronavirus (COVID-19)

Inhoudsopgave

 

Hoe effectief zijn mondmaskers tegen het coronavirus (COVID-19)?

Mondkapjes van FFP2 klasse bieden prima bescherming tegen in de lucht zwevende coronavirus deeltjes. Met mondkapjes bescherm je jezelf alsmede anderen in je omgeving. Door een FFP2 mondmasker te dragen, draag je dus in belangrijke mate bij om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eigenlijk bieden alleen FFP2 en FFP3 maskers adequate bescherming tegen het corona virus. Andere maskers helpen in meerdere of mindere mate, maar nooit zo goed als een FFP2 of FFP3 masker.


Voor een goede werking van de mondmaskers is het cruciaal dat je voor en na het gebruik grondig je handen wast.

 

Welke verschillen zijn er tussen mondmaskers?

Er bestaan verschillende soorten mondmaskers. Zo zijn er mondmaskers die vooral gebruikt worden tijdens renovaties en bouwwerkzaamheden (FFP1-norm) en mondmaskers die effectief beschermen tegen virussen (FFP2 norm). Onze FFP2 mondmaskers zijn gecertificeerd en voldoen aan alle Europese normen en beschermen tegen het coronavirus.


Daarnaast zijn er de veel geziene chirurgische mondmaskers. Deze bieden eigenlijk nauwelijk bescherming tegen fijne aerosolized deeltjes die het corona virus kunnen bevatten. In tegenstelling tot FFP2 maskers worden de chirurgische maskers niet getest zoals ze gedragen worden (m.a.w. de aansluiting tussen masker en gezicht wordt niet getest). Van chirurchische maskers wordt alleen de stof getest. En deze stof mag deeltjes doorlaten die 10x groter zijn dan bij een FFP2 masker. 


Wat is FFP2?

In Europa moeten mondkapjes aan de Europese standaard EN 149:2001 voldoen. Deze standaard voor ademhalingsbeschermingsmiddelen kent drie verschillende klassen (FFP1, FFP2 en FFP3). Alle klassen moeten hele kleine deeltjes van 0,3 micron kunnen filteren. Het verschil zit 'm in het percentage van deeltjes wat tegengehouden wordt. 


FFP1 verwijst naar mondkapjes met de minste filtering. Mondkapjes in deze klasse hebben namelijk een aërosolfiltratie van slechts 80%. Bij deze mondkapjes kan tot 22% lekkage plaatsvinden. Dit masker wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor bouwerkzaamheden en niet voor bescherming van de gezondheid.


FFP2 maskers filteren maar liefst 94% van de lucht. Bovendien kunnen deze mondkapjes maar 8% lekken. Vanwege de effectiviteit en eenvoud van passen worden deze mondkapjes veel gedragen door professionals in de zorg. Momenteel worden ze veel gebruikt voor bescherming tegen COVID-19/het coronavirus.


FFP3 is het keurmerk voor maskers met een aërosolfiltratie van 99% en een maximum lekkage van 2%. Deze maskers zijn weliswaar iets beter dan de FFP2, maar er zijn ook nadelen. Ze zijn veel duurder, de perfecte passing is nog belangrijker en niet altijd eenvoudig en het ademen gaat zwaarder. Vandaar dat de FFP3 alleen in de meest veeleisende situaties gedragen wordt (zoals bijvoorbeeld asbest verwijdering).of in  laboratoria waar met gevaarlijke stoffen of bacterien gewerkt wordt).

 

Hoe een geldig FFP2 masker te herkennen?

Voor elke producent van FFP2 maskers geldt een zeer stricte procedure om een product gecertifeerd te krijgen  Zonder CE certificaat kunnen maskers niet in de EU op de markt gebracht worden.

De stappen die voor de certificering doorlopen moeten worden zijn als volgt:

De EU heeft 'Notified Bodies' aangewezen. Dit zijn test-organisaties die zich specialiseren in bepaalde producten, en kunnen binnen de EU of daarbuiten gevestigd zijn.
Een Notified Body staat onder zeer strakke regels van de EU om ervoor zorg te dragen dat deze de testen exact volgens de voorschriften uitvoeren.
Iedere Notified Body heeft een uniek registratienummer afgegeven door de EU.
Na het testen van een selectie van de producten, het evalueren van de ontwerpcriteria and een audit van het productieprocess kan een CE certificaat van goedkeuring afgegeven worden waarmee producten vervolgens in de EU verkocht of geimporteerd mogen worden.

Door de stricte regels is het verkrijgen van een CE type-goedkeuring geen sinicure voor een producent. Dit geeft de consument dan ook vetrouwen dat het product aan alle voorschriften voldoet.

FFP2 maskers vallen onder EU Regulation 2016/425. Het testen van de maskers gebeurt onder EN norm 149:2001+A1:2009
Heel veel maskers worden in China geproduceerd. Dat is waar de fabrieken voor het basis materiaal staan, en waar bedrijven zich gespecialiseerd hebben in de productie van dit soort maskers. In Europa wordt maar mondjesmaat geproduceerd. Ons eigen inkoopkantoor in China koopt rechtstreeks bij de producent in om zeker te zijn dat de mondmaskers 100% legitiem zijn. zeker te zijn dat we legitieme 

Het controleren van een certificaat kan het beste gedaan worden via de officiele website van de EU. Klik hier om te beginnen.
Hier komt u op de officiele EU website met een lijst van alle goedgekeurde en aangesloten Notified Bodies
Onze masker worden rechstrzijn getest door Notified Body met registratienummer 2163 (= Notified Body registration # for Turkish Universal NB)
Zoek op '2163'. Dan klik op de link naar de website van deze Notified Body. Zo weet u zeker dat u op de correcte site zit.
Op deze website vindt u de mogelijkheid om de geldigheid van het CE certificaat voor onze maskers te controleren.
Het certificaatnummer voor onze FFP2 maskers is 2163-PPE-1160 

 

 

Quality of Duuja's FFP2 face masks

During the certification process, the Notified Body conducts all prescribed tests to ensure that the FFP2 masks meet the minimum values speficied in the test norm.
Duuja's masks significantly exceed the EU test norms in filtration characteristics.

FFP2 norm - minimum Duuja FFP2 masks
Sodium Chloride testing              94%              99%
Paraffin Oil Testing              94%              98%

A copy of the EC test report can be found here.

A copy of the manufacturer's Declaration of Conformity can be downloaded from this link.

Wat is het verschil tussen KN95 en FFP2?

KN95 is een Chinese standaard die de kwaliteit van het materiaal van de mondkapjes aangeeft. 


De KN95 norm is gelijkwaardig aan de variant van de hierboven beschreven FFP2 norm. De ondergrens van het minimaal toegestane filtratie percentage ligt in de KN95 klasse zelfs iets hoger dan bij de Europese FFP2 klasse.

  • >90% (KN90) >80% (FFP1)
  • >95% (KN95) >94% (FFP2)
  • >99,97% (KN100)>99% (FFP3)

Echter: KN95 is geen toegestane standaard in Europa. Tijdens de paniek van de eerste coronagolf is er een tijdelijke uitzondering gemaakt. Er mochten tot juni 2020 KN95 maskers zonder CE certificering geimporteerd worden van producenten uit China die aldaar onder overheidstoezicht produceren. Met dien verstande dat deze KN95 maskers alleen in de medische sector gebruikt mochten worden en niet voor verkoop aan eindgebruikers.


Tijdens de paniek van de eerste coronagolf is er helaas veel rommel met een KN95 stempel Europa binnengebracht. Producten die niet aan de Chinese normen voldeden, maar toch Europa binnen zijn gebracht door louche partijen. Soms ter goede trouw. Vaak willens en wetens. Er zijn lange lijsten van bedrijven en merken die inferieure maskers aan de man gebracht hebben.


Vanaf Juni 2020 moeten alle FFP2 maskers aan de CE certificering voldoen, en worden dan als een FFP2 masker met CE keurmerk verkocht. Het kopen van een masker met KN95 stempel is een grote gok. Het kan om een legitiem, goed functionerend masker gaan. Maar het kan evengoed om een slecht product gaan. Waarom het risico nemen als er officiele FFP2 maskers beschikbaar zijn?


Wat is de minimum FFP voor zorgverleners?

In Europa is het voor professionals in de zorg nodig om een mondkapje te dragen dat ten minste voldoet aan de FFP2 of FFP3 eisen. Deze kapjes zorgen voor de benodigde filtratie, die essentieel is bij de behandeling van patiënten die (wellicht) besmet zijn met COVID-19/het coronavirus.

 

Wanneer moet een besmette patiënt een FFP2 masker dragen?

Zodra bij een patiënt het vermoeden van besmetting ontstaat, moet deze persoon zo snel mogelijk een masker dragen dat voldoet aan de FFP2 klasse of hoger. Dit beschermt de mensen die hen verzorgen tegen het in contact komen met het virus.

 

Is het als essentiële werker noodzakelijk een FFP2 masker te dragen?

Heb jij een beroep dat je niet op minimaal 1,5 meter afstand van je klant of collega's kunt uitvoeren? Of werk je in een afgesloten ruimte met anderen, met wellicht onvoldoende ventilatie? De enige manier om zeker te zijn dat je zowel jezelf als anderen beschermt is door een FFP2 masker te dragen. Op die manier laat je je collegas en/of klanten zien dat je hen enjezelf serieus neemt en het risico op besmetting wilt beperken..

 

Hoe effectief zijn FFP2 maskers?

Een virus, zoals COVID-19, kan verspreid worden door vochtdruppeltjes vanuit de longen, die via kuchen, niezen, ademen of praten je lichaam verlaten. Deze druppeltjes kunnen 1,5 meter ver reiken en iedereen die zich binnen die afstand bevindt besmetten. Bovendien kunnen de druppeltjes op oppervlakten belanden, die later door anderen aangeraakt worden.


Daarnaast is het inmiddels via diverse studies aannemelijk gemaakt dat het vrius 'aerosolized' is.Dat betekent dat dit blijft kleven aan miniscule druppels die lang in de lucht kunnen blijven hangen in onvoldoende geventileerde ruimtes. Dit verklaart ook waarom het virus in de lente en zomer snel verdweeen, en met het invallen van de kou in de herfst en winter weer zeer heftig de kop op stak. Immers, we zijn dan weer veel binnen en hebben dan een vergrote kans om in afgesloten ruimtes het virus binnen te krijgen. 


Mondkapjes die ten minste voldoen aan het FFP2 keurmerk, zijn effectief in het voorkomen van deze manier van verspreiding. Het dragen van een mondmasker gaat het infectiegevaar tegen. Met name in publieke omgevingen waar social distancing lastig te handhaven is, zoals in supermarkten, winkels, scholen, werk en openbaar vervoer, is het belangrijk.

 

Wie zou geen FFP2 masker moeten dragen?

Kinderen jonger dan twee jaar, mensen met ademhalingsproblemen en mensen die niet in staat zijn zelf het masker af te zetten, kunnen beter geen mondkapje dragen.

 

Hoe moet ik het mondmasker opdoen?

Stap 1: Reinig je handen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.

Stap 2: Zorg dat je mond en neus volledig bedekt zijn met het masker en controleer dat er geen open ruimtes zijn tussen je gezicht en het masker.

Stap 3: Voorkom dat je het masker tijdens gebruik aanraakt. Wanneer je dit wel doet, dien je direct je handen te reinigen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.

Stap 4: Vervang het masker voor een nieuw exemplaar zodra het vochtig is geworden of als het ademen zwaarder gaat. Let op dat je maskers voor eenmalig gebruik niet meermaals gebruikt. Dit zijn makser met 'NR' achter de type aanduiding ('NR' staat voor "Not re-usable').

 


Hoe verwijder ik het masker?

Stap 1: Pak het masker aan de achterkant vast en voorkom dat je het beschermende deel aanraakt.

Stap 2: Gooi het mondmasker weg in een afgesloten prullenbak.

Stap 3: Was na gebruik zorgvuldig je handen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.

 

Hoe gebruik ik het mondmasker?

Het belangrijkste bij het gebruik van het mondmasker is dat deze de ademweg goed afsluit. Zorg er dus voor dat het masker volledig aansluit op je gezicht. Gebruik ook de vervormbare neusstrip voor een ideale pasvorm.


Het is belangrijk om de voorkant van het masker nooit aan te raken. Was voor en na het gebruik altijd goed je handen. Na gebruik moet je het mondmasker in een afgesloten vuilnisbak weggooien.


Let op: gezichtshaar, zoals een baard, verstoort de aansluiting met het gezicht en zorgt ervoor dat de mondmaskers minder goed werken.

 

Hoelang beschermt een mondmasker?

Het wordt aangeraden om een mondmasker niet langer dan acht uur te gebruiken. In de volgende gevallen is het raadzaam het mondmasker eerder te vervangen:
1) Ademhalen wordt moeilijker
2) Het mondmasker is beschadigd
3) Het mondmasker is vochtig


Hou er bij het plaatsen van je bestelling dus rekening mee dat je voldoende mondmaskers bestelt.


Let op: vochtige en/of beschadigde mondmaskers bieden geen bescherming.

 

Is hergebruik van het mondmasker veilig?

We adviseren om het mondmasker in elk geval om de acht uur te vervangen. Indien je het mondmasker gebruikt bij de behandeling van besmette personen is het af te raden het masker na de behandeling opnieuw te gebruiken.

FFP2 maskers met 'NR' (not-re-usable) achter de typeaanduiding zijn niet geschikt voor hergebruikt. Als er een 'R' (re-usable) staat, dan kan dit meerdere malen gebruikt worden, afhankelijk van de aanbevelingen in de gebruiksaanwijzing.

 

Hoe moet ik het mondmasker schoonmaken/reinigen?

De mogelijkheid om de mondmaskers te desinfecteren wordt momenteel onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn vooralsnog onbekend.

 

Hoe gebruik ik een mondmasker bij een verkoudheid?

Het dragen van een mondmasker terwijl je verkouden bent, is zeer sociaal. Je houdt hierdoor namelijk je bacteriën bij je en voorkomt dat anderen ziek worden wanneer je ademt of niest. Volg voor het gebruik onze normale gebruiksinstructies.

 

Kan ik het mondmasker retourneren?

Het mondmasker mag binnen de 14 dagen geretourneerd worden mits deze niet uit de verpakking is gehaald. Wegens hygiënische redenen mogen wij deze niet in ontvangst nemen.

 

Wat is de levertijd van de mondmaskers?

Na plaatsing van je bestelling, worden de mondmaskers binnen 2 á 3 werkdagen bij je bezorgd (ervan uitgaand dat we ze op voorraad hebben). We verzenden je bestelling per courier.

 

Welke betalingen worden geaccepteerd?

We bieden een veilige en versleutelde (https) betaalomgeving via jouw bank.
Je kunt betalen via iDEAL, SOFORT en Bankcontact. Betalingen via een credit card, Paypal of een bankoverschrijving worden eveneens geaccepteerd.

 

Waar kan ik informatie vinden over het coronavirus?

Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het COVID-19 virus (coronavirus) is het raadzaam om de sites van het RIvM (NL), Sciensano (BE) en de WHO goed in de gaten te houden.


Actuele informatie over het coronavirus: https://www.info-coronavirus.be/nl/ en https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/adviezen-werk-vrije-tijd

Laatste updates van de WHO: who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 

Loading...