Bericht

Andere maskers

Andere maskers

Het internet staat vol met verschillende aanbiedingen voor mondmaskers.

Een paar punten om rekening mee te houden bij het bekijken van andere mogelijkheden.

 • De (wegwerp) mondmaskers van de hoogste kwaliteit zijn niet beschikbaar (d.w.z. de 'officiële' FFP2- en FFP3-maskers). Alle geproduceerde producten zijn gereserveerd voor chronisch onderbevoorraade medische voorzieningen. Sommige regeringen hebben wetten ingevoerd die het verplicht maken voor bedrijven die deze maskers voor hun eigen productie op voorraad hebben, om ze over te dragen aan medische instellingen.

andere maskers

 • De beschikbare FFP2- en FFP3-maskers worden aangeboden voor prijzen die tussen de 5 en 10 keer hoger zijn dan de prijzen van voor de crisis.
 • Vermeldingen op ebay van (voornamelijk) Chinese leveranciers, die minder dan perfecte producten aanbieden:
  • Geen goede afdichting tussen het masker en de huid. Hierdoor blijft er ruimte over om deeltjes in het masker binnen te laten en in te ademen. En in het geval van hoesten/niezen, zullen deeltjes uit het masker ontsnappen en het risico lopen anderen te infecteren.
  • Sommige maskers zijn niet gemaakt van katoen, maar van urethaan (een soort plastic materiaal) dat onaangenaam aanvoelt. Deze maskers kunnen niet goed worden gewassen en het gladde oppervlak brengt het risico met zich mee dat het virus voor langere tijd blijft plakken. Dit type mondmasker is gemaakt om luchtvervuiling tegen te gaan - niet om te beschermen tegen virussen.
  • Maskers waarbij het filter te strak tegen de mond drukt, wat zorgt voor een ongemakkelijke pasvorm.
  • Lange levertijden.

 

Het onderstaande masker bevat een eenrichtingsluchtklep. Dit soort maskers is populair in China in tijden van zware luchtvervuiling. Zo'n klep is toegevoegd om uitademen te vergemakkelijken. De uitgaande lucht gaat niet door het filter. Dat is prima in een productieomgeving met stoffige lucht of tijdens zware luchtverontreiniging in China. In feite wil men dat elke verontreiniging onder dergelijke omstandigheden de binnenkant van het filter verlaat.

 

 

Het is echter volkomen ongepast in een tijd van coronavirus. Een mondmasker wordt gedragen om de drager te beschermen tegen het oplopen van het virus. EN het wordt gedragen om de mensen om ons heen te beschermen tegen het onbewust verspreiden van het virus. Als de lucht en deeltjes ongefilterd via een eenrichtingsluchtklep kunnen ontsnappen, is er een aanzienlijke vermindering van de bescherming van anderen. Dit is vooral belangrijk omdat ik geïnfecteerd kan zijn zonder dat ik het weet. En ik zou het risico lopen om andere mensen te infecteren door niet volledig beschermd te zijn. Het CDC (de amerikaanse tegenhanger van het RIVM) heeft een duidelijke waarschuwing tegen dit soort inferieure maskers hier op haar website staan.

 

De meeste van deze Chinese mondmaskers zijn niet getest. En vaak zijn ze niet uit voorraad leverbaar en hebben lange levertijden uit China. We produceren lokaal, met behulp van een ontwerp dat grondig is getest door de Universiteit van Cambridge en onderzoekers in Nederland, en bieden daarmee de garantie dat deze daadwerkelijk zullen werken om extra bescherming tegen het virus te bieden. Tevens bieden wij FFP2 inlegfilters aan voor extra bescherming (in ieder masker is al 1 demo FFP2 filter inbegrepen).

 

Het ene masker is het andere niet

Goedkoop, goedkoop lijkt een overheersende gedachte te zijn bij het voldoen aan de door de regering opgelegde verplichting om een mondmasker te dragen. Jammer - want een niet-effectief mondmasker benadeelt zowel de drager ervan als de mensen eromheen. Deze video van de TU uit Delft laat goed zien hoe gebrekkig de bescherming is van heel veel maskers. Waarom een paar Euro's sparen en uzelf en anderen onnodig in gevaar te brengen?

 

 

 

Correct dragen van een mondmasker

Helaas zien we nog veel te vaak dat mensen een mondmasker op de meest vreemde manieren dragen. Het is net of ze het belang er niet van inzien, en er met de pet naar gooien. Dat is al niet slim als het om hun eigen gezondheid gaat. Maar nog vervelender is het als ze mogelijk infectueus zijn en anderen aan kunnen steken.

Waarschijnlijk de meest voorkomende fout is om het masker onder de neus te trekken ("het is toch een mondmasker?"), en vervolgens stevig door de neus te ademen en de druppeltjes de ruimte in te sturen ("zoveel lichter ademen voor mij"). Gelukkig heeft Duuja een goede oplossing - de Airbox. Zie hier voor meer details.

 

Loading...