Bericht

Onderzoek Universiteit van Cambridge

Studie door de Cambridge University 

"Het is beter om maskers te dragen dan om ze helemaal niet te dragen."

In deze link vindt u de resultaten van een onderzoek uit 2009 van de Universiteit van Cambridge naar de effectiviteit van stoffen mondmaskers.


Een ander, vergelijkbaar onderzoek is in 2008 uitgevoerd door een onderzoeksgroep in Nederland. Die resultaten kunt u hier bekijken.

 

Beide onderzoeken zijn uitgevoerd naar aanleiding van de toenmalige vogelgriepcrisis. De vogelgriepcrisis was vergelijkbaar met het corona COVID-10-virus.

 

Deze video die door de TU in Delft is gemaakt op 3 juli 2020 laat heel duidelijk de verschillen zien in lekken tussen goedkopen of wegwerp maskers en dubbellaags stoffen katoenen maskers. Het is duidelijk dat (goede) stoffen mondmaskers veel beter presteren en uw medemens beter beschermt.

Hierbij is de pasvorm van  cruciaal belang. Het mondmasker moet de juiste maat voor het gezicht hebben. En de vorm moet dusdanig zijn dat deze goed aansluit op de contouren van het gezicht. Daarbij is het tevens van belang dat de stof de vorm van de neus goed volgt.
Veel van de goedkopere stoffen maskers hebben een rechte lijn van wang naar wang. Vaak gaat dit gecombineerd met een belabberde passing en slappe neus-clip. De Duuja maskers hebben een uitgesproken welving naar boven bij de neus. In combinatie met de stevige neusclip resulteert dit in meer comfort en een betere afsluiting, en dus meer bescherming.

Het gebruik van een stoffen mondmasker heeft de voorkeur boven het helemaal niet gebruiken van een masker. En aangezien onze maskers een optioneel ingebed FFP2-inlegfilter hebben, is het resultaat ongetwijfeld nog beter.

mask good

Het Duuja masker is verkrijgbaar in 4 maten voor een optimale passing op uw gezicht. En met het optionele FFP2 filter bent u nog beter beschermd.

mask bad
Een masker dat niet goed aansluit biedt een zeer magere bescherming. Dit zijn de goedkope maskers die op elke straathoek te koop zijn. Hoeveel is uw gezondheid en die van uw medemensen waard?

Conclusie: beide onderzoeken en de TU Delft video bevestigden dat de stoffen mondmaskers zeer goed werken!.

 

Een goed stoffen mondmasker is van groot belang om het virus te bestrijden. Met het kiezen van goedkopen, veel minder effectieve mondmaskers wordt niemand geholpen.

 

 

Vertaling van dit artikel:

 

Can DIY Masks Protect Us from Coronavirus?

 2020-03-04  Paddy Robertson  Coronavirus, Maskers

Kunnen zelfgemaakte maskers virussen vangen?

 

Doe-het-zelf-maskers om tegen virussen te beschermen klinkt als een gek idee. Gegevens tonen aan dat maskers ongelooflijk goed werkenGegevens tonen aan dat maskers ongelooflijk goed werken en ze zijn erg goedkoop. Chirurgische maskers kosten een paar centen en ze kunnen 80% van de deeltjes filteren tot 0,007 micron (14 keer kleiner dan het coronavirus).

De uitbraak van het coronavirus bracht echter een nieuw probleem met zich mee: maskers zijn uitverkocht.

 

 

Mensen hebben hun best gedaan om hun eigen maskers te maken, maar kunnen zelfgemaakte maskers je echt beschermen tegen het coronavirus? Smart Air heeft de gegevens geanalyseerd om u het antwoord te geven.

 

Een

Een 'doe-het-zelf' antivirusmasker van een gebruiker

 

Doe-het-zelf-maskers testen

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge stelden deze exacte vraag in de nasleep van de H1N1-grieppandemie (Mexicaanse griep) van 2009. Ze dachten dat we in een wereldwijd pandemisch scenario mogelijk geen N95-maskers meer zouden hebben. Hun voorspellingen zijn uitgekomen tijdens de uitbraak van het coronavirus

De onderzoekers vroegen vrijwilligers om hun eigen maskers te maken met katoenen T-shirts en een naaimachine, volgens een eenvoudig door hun bedacht protocol. Vervolgens voerden ze een fit-test uit om te testen hoe goed ze deeltjes tot 0,02 micron konden vangen. Ze vergeleken de doe-het-zelf-maskers met chirurgische maskers.

Homemade effectiveness compared to surgical masks = Effectiviteit van zelfgemaakte maskers vergeleken bij chirurgische maskers

Effectiviteit van zelfgemaakte maskers vergeleken bij chirurgische maskers

 

De zelfgemaakte katoenen maskers namen 50% van de deeltjes van 0,02-1 micron op, vergeleken met 80% voor het chirurgische masker. Hoewel de chirurgische maskers 30% meer deeltjes hadden opgevangen, deden de katoenen maskers het verrassend goed. De onderzoekers concludeerden dat zelfgemaakte maskers beter zouden zijn dan niets.

 

 

Coronavirus & Masker Livestream

Vraagt u zich af of maskers werken ter bescherming tegen het coronavirus?

Bekijk onze livestream-samenvatting met alle info hier!!

 

Conclusie; Onze bevindingen suggereren dat een zelfgemaakt masker alleen overwogen moet worden als een laatste redmiddel om overdracht van druppels van geïnfecteerde personen tegen te gaan, maar het is beter dan geen bescherming.

 

Is dat de enige test op doe-het-zelf-maskers?

Uit de Cambridge-gegevens blijkt dat zelfgemaakte maskers die zijn gemaakt met katoenen -shirts sommige deeltjes kunnen filteren die 0,02-1 micron groot zijn. Dat is best goed, maar het is maar één test.

 

Zijn er meer gegevens voor andere doe-het-zelf-maskers beschikbaar?

Een groep onderzoekers in Nederland testte zelfgemaakte maskers gemaakt van een theedoek op kleinere deeltjes, die qua grootte meer op virussen lijken.

 

 

Ze testten welk percentage deeltjes de maskers konden vangen bij deeltjes van dezelfde grootte als de Cambridge-onderzoekers: van 0,02 tot 1 micron. Ze gebruikten ook een fit-testmachine om de maskers te testen terwijl mensen ze daadwerkelijk droegen.

 

 

Het theedoekmasker ving 60% van de deeltjes van 0,02 - 1 micron op. Het is niet verrassend dat het chirurgische masker en het N95-masker meer deeltjes hebben gevangen, maar de gegevens tonen aan dat het zelfgemaakte masker verre van nutteloos was om deeltjes van virusformaat vast te leggen.

 

Zelfgemaakt Masker Vangt 60% van de Submicron Deeltjes

 

Hoe lang kun je zelfgemaakte maskers dragen?

Vervolgens testten ze de effectiviteit van de zelfgemaakte maskers nadat mensen ze 3 uur hadden gedragen. De resultaten toonden aan dat vocht en tijd bij alle maskers zeer weinig invloed hadden op de effectiviteit.

Effectiviteit van masker vóór en na 3 uur

 

Interessant is dat de chirurgische maskers en FFP2 (N92)-maskers het ook slechter deden bij kinderen. Dit past bij een Smart Air-test van kindermaskers in India die een lagere effectiviteit bij kinderen vonden dan bij volwassenen. De gegevens suggereren dat het moeilijker is om maskers op kindergezichten te plaatsen.

 

 

Conclusie over zelfgemaakte maskers voor het bestrijden van virussen

Uit gegevens blijkt dat doe-het-zelf-maskers gemaakt met een enkele laag katoenen kleding of een theedoek ongeveer 50-60% van de virusdeeltjes kunnen verwijderen. Dit betekent dat ze slechter presteren dan chirurgische maskers en FFP2 (N95)-maskers. Het dragen van de zelfgemaakte maskers gedurende 3 uur had geen beduidend effect op de filtratie-efficiëntie.

Doe-het-zelf-maskers werken ook voor kinderen, maar ze zijn minder effectief voor kinderen dan voor volwassenen.

Loading...